Stranice

Adsense Custom

21. lis 2011.

Podizanje novca sa freelance sajtova - Internet Novčanik


Kako biste mogli da podižete novac zarađen preko interneta, ili ukoliko isplaćujete svoje online radnike, ili kupujete stvari preko interneta, neophodno je da imate internet novčanik. Možete naravno kotistiti i Wire Transfer (direktno na račun), ali na taj način ostavljate na sajtu svoje podatke a i transakcija je mnogo skuplja.

Na freelance sajtovima ima mnogo opcija za podizanje novca.
Možete izabrati MoneyBookers (MB) ili Paypal. Tu su i druge mogućnosti poput Wire Transfer, Payoneer Debit Card. . . ,ali MB i Paypal su sigurno najjeftiniji. (Moneybookers menja ime na Skrill)




Pravljenje računa na Moneybookers-u nije nimalo teško, jedino šta vam može praviti probleme je dodavanje bankovnog računa i verifikacija adrese.

Nakon što napravite nalog na MB-u, idite na Profil i kliknite na verifikaciju adrese. Verifikacioni broj će vam biti poslat poštom na kućnu adresu. Kada unesete kod, vaš MB nalog će biti funkcionalan i moći ćete da podižete novac samo sa jednim klikom.

Sledeći korak je da overite vaš bankovni račun.

Ceo proces prebacivanja novca je takav, što sa freelance sajta prebacujete pare na vaš internet novčanik (MB), a zatim sa MB-a na vaš račun u banci.

Problem može nastati, ako vaša banka nije u SWIFT mreži (da prima pare iz inostranstva).
Najlakši način da to saznate je da odete u banku i pitate. Ja sam uradio tako što sam otišao u banku, objasnio im da mi je potreban IBAN kod i SWIFT kod, kako bih mogao da primam pare iz inostranstva. Napisali su mi kodove na papiriću i to je bilo to.

Ako još nemate otvoren račun u banci, obavezno pitajte pre otvarnja računa, da li je banka u SWIFT mreži. Ako nije, idite u sledeću.

Pošto ste već uneli IBAN i SWIFT kod u MB, internet novčanik je kompletan. MB će poslati malu sumu na vaš račun, kako bi se uverio da je to zaista vaš, a zatim možete početi sa prebacivanjem novca sa vašeg freelance račun, preko MB-a do vašeg računa u banci.

Prebacivanje novca sa freelance sajta na MB – čini mi se da nema nikakve provizije, a prebacivanje sa MB-a na vaš račun bi trebalo da je oko 1.80 evra po transakciji, zato ako već prebacujete novac, najbolje je da to uradite odjednom.

8 comments:

Da li kada pravim nalog na skrill-u za valutu oznacim dinar ili dolar?
Da li je neophodno da imam svoj racun u banci ili mogu da prebacujem novac na bilo koji, i da li taj racun u banci treba da bude dinarski ili devizni?

@Milan... Da, treba da imas svoj racun u banci. Ako imas dinarski bankovni racun onda stavi u Skrill za valutu dinar.

Ako imas novac na Skrillu i zelis da ga podignes, mozes to uraditi samo preko svog bankovnog racuna (withdraw money to your bank account) ili mozes da ga posaljes nekome drugome ko takodje ima Skrill nalog.

Zar nije najednostavnije placanje sklopljenog posla sa Odesk-a obaviti preko internet kartice banke intese bez potrebe otvaranja naloga na skrillu ? Zasto je neophodan Skrill ako imam ovu karticu ?

U Payment Methods Odesk sajta dodam podatke internet kartice banke intese i onda uplata sa odesk-a ide odmah na internet kartici. Da li je to moguce ili gresim ?

Gde se upisuju IBAN I SWIFT kodovi ?

@Biss... ne posedujem intesinu int. karticu, ali mislim da verovatno moze da se poveze sa Odesk-om. Ne verujem da uplata moze da legne direktno na karticu nego ce ti biti poslata sistemom Wire Transfer. Wire Transfer na Odesk-u je oko $4 a na Freelanceru $15.

Ja koristim samo Paypal i Skrill zbog ekonomicnosti $0-$1 po transakciji i zato sto je to najbrzi metod (do 2 dana), dok wire transfer nisam koristio, ali ako sam dobro procitao traje od 3 do 5 dana.

IBAN i SWIFT kodovi sluze ako ti neko salje novac iz inostranstva na tvoj racun i upisuju se prilikom povezivanja Skrill-a sa tvojim bankovnim racunom.

Pozdrav, imam dva pitanja prvo da li ja mogu da koristim suprugov paypal racun za primanje novca tj. da li je tako nesto dozvoljeno ili moram otvoriti svoj na svoj ime ( zivimo u Grckoj tako da paypal funcionise). Drugo pitanje je da li znas nesto o Donanza.com freelance sajtu?

Zdravo Iwi Kiwi,
1.) Kada prvi put podizes novac sa freelance sajtova radi se provera podataka, tako da registrovano ime treba da se slaze sa podacima u PayPal-u.

Ako vec imas svoj bankovni racun u Grckoj, bolje bi bilo da napravis i Paypal. Ako nemas, registruj muza. Drugi i tako nece videti tvoje ime, nego samo "username" pod kojim se prijavis.

2.) Za DoNanza sajt, sam nedavno cuo i jos uvek ga nisam proverio. Kada osvojim prvi projekat na njemu i podignem novac, uvrsticu i njega u listu.

Da li se mora znati engleski?Milos

Zbog tehnickih razloga moramo da iskljucimo komentare.
Uskoro otvaramo forum o freelance sajtovima i pitanja cete moci da postavite na njemu.

Ukoliko Vam je potreban hitan odgovor mozete nam pisati na email.
Hvala Svima koji su lajkovali nas blog :)