Stranice

Adsense Custom

17. svi 2015.

Kako napraviti Website bez programiranja za 2 sata

Zašto i kako napraviti website?
Website vam može biti potreban ukoliko planirate da napravite svoje lične web stranice, osnujete svoj blog, website za vašu buduću ili već registrovanu kompaniju, ukoliko planirate da se bavite online marketingom, affiliate marketingom, ako želite da prodajete svoje ili proizvode drugih kompanija na vašem sajtu, ili možda želite da napravite svoj Web Dizajnerski sajt i pravite sajtove za druge ljude i kompanije.
Sajt vam može napraviti Web Dizajn/Web Development kompanija, ali cena će biti astronomska. Ja nemam ništa protiv ovih kompanija, ko ima dovoljno novca slobodno može da oslovi neku od web dizajnerskih kompanija i zatraži procenu za izradu sajta.

Ukoliko razumete malo engleski, podeliću sa vama video, koji mi je bio od velike pomoći. Obuhvata do detalja ceo proces pravljenja sajta korak-po-korak.



Za sajt su vam potrebne 3 stvari:
1. Domen (web adresa) – oko 10€ godišnje - Provera dostupnosti Domena
2. Web Hosting – oko 40€ godisnje (može se plaćati i na mesečnom nivou) - Web Hosting primer
3. Neko ko će da vam napravi sajt (u našem slučaju 0€ jer ćemo ga sami praviti)

Šta je Domen? Domen je web adresa poput facebook.com, google.com, bilosta.com, . . .
Domen birate sami i ukoliko je slobodan možete ga registrovati na jednu, dve ili više godina unapred.
Šta je Web Hosting? Web Hosting je server na kojem će biti smešten vaš sajt. Ceo vaš sajt sa svim slikama, videom i stranicama će biti smešten na serveru koji je online 24 časa dnevno i na taj način će vaš sajt biti dostupan ljudima na celoj planeti.

Domen i Web Hostin su međusobno povezani. Kako bi lakše shvatili kako funkcioniše, domen i web hosting možemo da poredimo sa poštanskom adresom i kućom. Domen je kao poštanska adresa na kojoj nas svi mogu naći ali bez izgrađene kuće nam adresa ne služi ničemu. Upravo zato nam treba web hosting prostor kako bi smo napravili našu kuću. Domen i Web Hosting ne morate da kupite na jednom mestu. Domen možete registrovati kod jedne kompanije a Web Hosting kod druge gde ćete popuniti u formularu da već imate zakupljen domen koji ćete koristiti uz Web Hosting.

Sada kada znamo šta je domen i web hosting, možemo da počnemo sa izradom sajta.
Najpre treba da odaberemo domen za naš website. Domen se sastoji od reči i TLD nastavka (TLD nastavak = .com .net .biz .rs ...). VasaKompanija.com VasBlog.net VasOnlineShop.rs ...
Domen mora biti bez razmaka, jedino šta možete da koristite prilikom izabira domena je “-”. (napr. vas-website.com)
Dostupnost domena možete proveriti ovde: Provera dostupnosti Domena
Za sada ga nemojte registrovati, to ćete obaviti prilikom naručivanja web hostinga.
Za naručivanje web hostinga i domena je najbolje da koristite PayPal (PayPal – plaćate i primate novac u svim valutama sa minimalnom provizijom). Ukoliko nemate PayPal krajnje je vreme da ga otvorite jer ipak će vam verovatno trebati da naplatite svoje online usluge ili proizvode. (paypal.com)

POČINJEMO:

1,) Izaberite web hosting provajdera www.hostgator.com i izaberite web hosting plan koji vam odgovara. Dovoljan će vam biti i najmanji paket, ali na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara.
Kliknite “Order now” i popunite ceo formular. Prilikom naručivanja ćete imati polje u koje ćete napisati koji domen želite da registrujete i takođe će vam biti ponuđeni  neki dodaci. Dodatke ne morate kupiti. Besplatne dodatke uzmite, oni koji koštaju ne morate uzimati.
Po završetku kupovine web hostinga i domena na emejl će vam doći vaši korisnički detalji i šifre za ulaz na sajt (cPanel).
2,) Uđite u cPanel i kliknite na QuickInstall a zatim na WordPress, Izaberite Vaš domen i opet Install. WordPress će vam po završetku instalacije generisati korisničko ime i šifru.
Uđite u WordPress i izaberite templejt za Vaš sajt (izgled sajta). Čestitam, upravo ste sami napravili sajt i uštedeli gomilu novca.
3,) Ostaje vam još jedino da uz par klika veoma jednostavno dodate tekst, slike, kontakt formulare, galeriju,. . .

P.S. Uz web hosting takođe dobijate i profesionalne imejl naloge koje dolaze uz vaš domen i takođe ih možete praviti u cPanelu.( cPanel -> Email Accounts )
Srećno sa vašim novim sajtom!